
Hindistan Vizesi Nasıl Alınır? Çok kolay. Konsolosluk önünde gördüğüm vize danışmanlığı almış vatandaşlarımı görünce bu yazıyı yazmam gerektiğini düşündüm. Vize danışmanlığı aldığım günler oldu benim de vakti zamanında. Ancak Hindistan gibi birebir başvuru isteyen ve gerçekten hiçbir zorluğu olmayan bu prosedürü ufak püf noktalarıyla nasıl kendiniz halledersiniz hemen yazıyorum:
Öncelikle Hindistan Turistik Vizesi için Gerekli Evraklar:
En az 6 ay geçerli pasaport
Başvuru Formunun çıktısı
Pasaportunuzun ilk sayfasının fotokopisi
Kimlik fotokopisi
Gidiş-dönüş uçak biletlerinin dökümü
Otel rezervasyonları (tüm tarihleri karşılayacak şekilde uydurma da olsa rezervasyonunuzun olması şart. Ben hep uyduruktan bir rota çiziyorum. Çünkü ne yazık ki manevi nedenlerle Hindistan’a yolculuk taraflarca kabul görmüyor)
E-devlet ya da İlçe Müdürlüğü’nden alınmış İkametgah Belgesi (Muhtarlıktan alınanı ret ediyorlar, en güzeli e-devletten çıktı alıp gitmek)
1 adet biyometrik fotoğraf
Banka Hesabınızın Dökümü (şimdilerde 5000 TL gibi bir tutar görmek istiyorlar sanırım)
Vize ücreti nakit ve dolar olarak (küsuratlı ise örneğin 103 dolar ise, 103 dolar isteniyor). Bu arada 2 yıl önce bu tutar 45 dolardı. İki katından daha fazla oluşu, dolar kurunun da 2 katından daha yüksek oluşuyla birlikte günümüzdeki değeri en az 6 katı.
Vize Randevusu için En Önemli Aşama: Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?
Vize başvurusu için en kritik nokta, başvuru formunun İngilizce olması. Ve randevu tarihi günümüz tarihinden maksimum 20 gün sonrasına kadar olduğu için ve Hindistan Konsolosluğu evraklarda sorun yoksa randevu tarihinden itibaren vizeyi başlattığı için, gitmek istediğiniz tarihten 22-23 gün öncesinde formu tamamlayıp, randevu almanız gerekiyor. Formu kaydederek uygun günü beklemek isterseniz de ancak 5 gün kadar formu kayıtta tutuyor. 5 günün ardından tekrar form doldurmanız gerekiyor. Yani formun tamamını tek seferde doldurmak zorunda değilsiniz. Ancak 5 günden daha uzun bir aralığa yaymayın, aksi halde baştan başlamanız gerekecek.
Şimdi sırayla başvuru formu üzerinden geçeceğim. Ancak sadece komplike olan adımlar için size ipuçları vermeyi gerekli buluyorum. Kalanı zaten oldukça basit. İngilizceye hakim değilseniz, sizin adınıza birinin doldurması daha uygun olur.
- İlk adım; https://indianvisaonline.gov.in/visa/index.html linkine tıklamak.
- Regular/Paper Visa Application’a tıklamak, üst en solda. Zira bize e-vize yok!
- İlk bölümde;
Başvurduğumuz ülke
Başvuru yapacağımız Ülke/Şehir
Nereli olduğumuz, vs. vs. gibi temel bilgiler alınıyor. - Bu bölümde bize en tepede verilen geçici başvuru numarasını bir yere mutlaka kaydediyoruz ki bir sonraki girişte sıkıntı yaşamayalım; “Please note down the Temporary Application ID”
- İlerleyen bölümde göze çarpan önemli noktalar ya da kafa karıştıranlar şunlar;
- Religion/ Din; bu kısımda kimliğinizde ne yazıyorsa onu girin. Aksi halde bunun için sorgulanmanız olası!
- Visible identification marks/ Görünen belirgin işaretler; ile vücudunuzda sizi belirgin kılan dövme ya da başka bir şey var mı diye soruluyor. Yes demek yeterli.
- 3. bölümde göze çarpan;
- Were your Grandfather/ Grandmother (paternal/maternal) Pakistan Nationals or Belong to Pakistan held area / büyükanne-babamızın Pakistan ile ilişkisi olup olmadığı. Direkt No diyerek o bölümü geçiyoruz.
- Sıra geldi 4. bölüme. Bu bölümü doldurmak için Hindistan’da ne kadar süre kalmak istediğimiz ve nereleri ziyaret edeceğimizle ilgili fikrimizin olması şart. Eğer benim gibi gidip sadece bir aşramda birkaç ay geçirecekseniz, önceden turistik bir araştırma içine girip bu alanları uydurma bilgilerle doldurmanız gerekecek azizim.
- No. of Entries/ Giriş Çıkış Sayısı; Bize tek girişten fazlasını verecek gibi gözükmeseler de şansınızı çoklu giriş olarak deneyebilirsiniz tabii.
- Daha önce Hindistan’ı ziyaret ettiyseniz pasaportunuzu açıp Previous Visa/Currently valid Visa Details kısmını ona bakarak doldurmanız gerekecek.
- Daha önce SAARC (South Asian Association for Regional Coorporation) ülkelerini ziyaret ettiyseniz belirtmeniz isteniyor. Onlar ise şunlar; Afganistan, Bangladeş, Butan, Hindistan, Nepal, Maldivler, Pakistan ve Sri Lanka.
- Reference Name in India/ Hindistan’daki Referansınız; burası kafa karıştırıcı. Kalacağınız ilk otel/hostel ismini girmeniz yeterli. Adres ve telefon da tabi.
- 5. bölüm önemli. Umuyorum buradaki sorulara cevabınız hep ‘Hayır’ olacaktır.
- Tutuklandınız mı?
- Vize başvurunuz herhangi bir ülkeden ret aldı mı?
- Kaçakçılığa bulaştınız mı?
- Teröre ya da siber suçlara karıştınız mı?
- Terör ve şiddet eylemlerinde bulundunuz mu?
- Politik veya diğer nedenlerle başka bir ülkeye iltica ettiniz mi?
- Son bölümde ise bizden elektronik fotoğraf yüklememiz isteniyor. Ben başvuru fotoğrafımla aynı fotoğrafı vermedim 2 seferde de. Bir sorun yaşamadım. Telefonunuzla bir portre çekip- biyometrik kurallara uygun elbette- uygun bir programla 5*5cm boyutunda kırpabilirsiniz. Ölçülere buradan da ulaşabilirsiniz.
- Son olarak yapmanız gereken tek şey başvuru numaranızı ve başvuru tarih/saatini bir yere kaydetmeniz. Artık konsolosluğa gitmeye hazırsınız:)
- Aman dilekçe doldurayım demeyin. Böyle bir şey beklenmiyor gerçekten.
- Başvurunuzun ardından son olarak ise öğleden sonra 4.45 civarı gidip pasaportunuzu size verilen banko numarası ile teslim almanız gerekiyor. Hepsi bu!
Yani danışmanlık gerektirecek kadar komplike değilmiş değil mi? Bence değmez. Danışmanız gerekiyorsa, buyrun efendim bana danışın:)
Not: Eğer vizede bir sıkıntı yaşarsanız konsolosla görüşmekten çekinmeyin. Ben 2 sene önceki ilk başvurumda manevi nedenler belirtmiş, aşramlarda kalacağımı söylemiştim. Konsolosun kendisi, turistik amaçla gidiyorsan bana turistik bir rota çiz, ben de sana 3 ay vereyim dedi. Sonuç olarak dürüst olmanın cezası tekrar süreci tekrarlamak oldu. Yapacak bir şey yok! Onlar nasıl uygun görüyorsa, ona göre davranmamız gerekiyor.
Yazımı beğendiyseniz yorum bırakmayı ve diğer yazılarım için aşağıdaki linkleri tıklamayı unutmayın! Teşekkürler!
Seyahat yazılarım için; http://www.journalofayogini.com/kategori/seyahat-rehberi
Yogaya dair yazılarım için; http://www.journalofayogini.com/kategori/yoga-ve-saglik